Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι μας έμαθε η Μαρία


.... Ποια ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ποιες διασταυρώσεις στοιχείων, ποια αναβάθμιση υποδομών με εισαγωγή κοινοτικής τεχνογνωσίας – στα μάτια της Μαρίας βλέπουμε ολοκάθαρα ότι είσαι ό,τι σε δηλώσουν και είναι να μη σου τύχει.

Όλα αυτά έχουν πολύ μικρή, αλλά και πολύ μεγάλη σημασία, για τη ζωή του σαστισμένου κοριτσιού σε μια χώρα όπου μπορεί να είσαι καταγεγραμμένος ως νεκρός και να ζεις, να παίρνεις σύνταξη αλλά να έχεις πεθάνει, να έχεις «γεννηθεί» από γονείς που δεν είναι οι γονείς σου, να αναφέρεσαι σε πολλές οικογενειακές μερίδες ταυτόχρονα και να έχεις πολλά «αδέλφια» που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
Ολόκληρο το άρθρο της Αγγελικής Σπανού εδώ city news and voices - Τι μας έμαθε η Μαρία | www.athensvoice.gr

Υπάρχει ρατσισμός κατά των γυναικών στην Ελλάδα;

Το κείμενο δημοσιεύεται εδώ: Υπάρχει ρατσισμός κατά των γυναικών στην Ελλάδα; | ΠαραΠολιτική

Τι με εκπλήσσει: το ερωτηματικό και ο τοπικός προσδιορισμός.

Θέμα μεγάλο, ανεξάντλητο και πάντα επίκαιρο.

Από τα ουσιαστικότερα θέματα "προς συζήτηση" του γλωσσικού μαθήματος στη Γ΄ Λυκείου, όπου παρατίθενται και εξαιρετικά κείμενα. Μόνο που οι "αγωνιζόμενοι" και "βαρύτατα εργαζόμενοι" μαθητές - τελειόφοιτοι το έχουν "εξαντλήσει" στα φροντιστηριακά τσιτάτα πριν εισέλθουν στη σχολική αίθουσα.

Άλλωστε υπάρχει και ο ρατσισμός κατά των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στη Γ΄ τάξη του δημόσιου σχολείου. Όπως υπάρχει και ο φασισμός της τεμπελιάς, της μετριότητας και της αδιαφορίας.

Άλλωστε ποια ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αντικείμενο σεβασμού στην Ελλάδα;