Η ιστορία διαδραματίζεται στην περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' (Ιούνιος 1953). Η δράση λαμβάνει χώρα μέσα και γύρω από ένα δημόσιο σχολείο ανηλίκων αρρένων (δηλαδή ιδιωτικό οικοτροφείο) και, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την οικογένεια και τους συναδέλφους ενός από τους δασκάλους του σχολείου, του Bill Potter. Ο Πότερ είναι εξαιρετικός δάσκαλος αλλά αποφασιστικά δογματικός και απαιτητικός. Τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τα παιδιά του, που δείχνουν αποφασισμένα να μην τις εκπληρώσουν, και δεν χαμηλώνει ούτε δευτερόλεπτο τα υψηλά στάνταρ που τους έχει θέσει.
Τα παιδιά του είναι η Stephanie, μια εξαιρετική μαθήτρια που πήγε πρώτη στο Cambridge και θα μπορούσε να έχει μια καριέρα, όπως ήθελε ο πατέρας της, στα γράμματα. Αντίθετα, επέλεξε να γίνει δασκάλα στο τοπικό γυμνάσιο και, το χειρότερο, τουλάχιστον όσον αφορά τον πατέρα της, παντρεύεται τον τοπικό φτωχό έφορο (ο Πότερ αρνείται αποφασιστικά να παραστεί στον γάμο) και σύντομα μένει έγκυος από αυτόν. Η Φρεντερίκα, δεκαεπτά χρονών, ερωτευμένη με τον Αλέξανδρο, αλλά περίεργη για το σεξ είτε με τον Αλέξανδρο είτε, αν αποτύχει, με κάποιον άλλον άντρα, που παίρνει Α στο σχολείο και φιλοδοξεί να παίξει στο έργο του Αλέξανδρου και, τέλος, ο Μάρκους, μαθητής στο σχολείο , ένας εντελώς μοναχικός, που αρχίζει να έχει οράματα και τον κάνει φίλο ο Λούκας Σίμοντς, δάσκαλος στο σχολείο, ο μόνος που τον καταλαβαίνει, που τον βοηθά με διάφορα πειράματα ψυχικής μετάδοσης. Εκτός από τον Simmonds, ο άλλος κεντρικός ήρωας και δάσκαλος στο σχολείο είναι ο Alexander Wedderburn, ο οποίος έχει γράψει ένα θεατρικό έργο για τη βασίλισσα Ελισάβετ Α', το οποίο πρόκειται να παιχτεί κατά την περίοδο της στέψης και το οποίο, όπως γνωρίζουμε από την εναρκτήρια σκηνή του 1968, είναι προορισμένο να γίνει διάσημο.
Το μυθιστόρημα του Byatt είναι πολύ περίπλοκο για να το αναλύσουμε εδώ. Δεν εξετάζει μόνο ψυχολογικά θέματα, όπως η επίδραση ενός κυρίαρχου πατέρα στην οικογένειά του (σύζυγο και παιδιά), η αλλαγή των σεξουαλικών ηθών στη Βρετανία και ο ρόλος της μεσαίας τάξης στην παροχή πολιτισμού στις εργατικές τάξεις, καθώς και κοινωνικο-ιστορικά θέματα όπως η αλλαγή από μια βαρετή κουλτούρα πολέμου σε μια φωτεινότερη μεταπολεμική κουλτούρα, η αναγέννηση –πραγματική ή φανταστική– της δυναστείας από την αλλαγή μονάρχη και ο ρόλος των τεχνών σε έναν πολιτισμό, αλλά σε πιο βαθιά φιλοσοφικά θέματα όπως η θέση και το νόημα της θρησκείας σε έναν πολιτισμό, τη φύση της αγγλικότητας και το αιώνιο ερώτημα του τι είναι πραγματικότητα και τι όχι.
Και η Παρθένος στον Κήπο; Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα που απασχολούν τον αναγνώστη. Σε πρώτο επίπεδο, αναφέρεται φυσικά στη βασίλισσα Ελισάβετ Α', το θέμα του θεατρικού έργου του οποίου η δημιουργία και η παραγωγή καταλαμβάνουν τόσο μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος και, κατ' επέκταση, στη βασίλισσα Ελισάβετ Β', της οποίας η στέψη πρόκειται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Υπάρχουν επίσης η Φρεντερίκα, της οποίας η περιέργεια για το σεξ οδηγεί σε πολλές απόπειρες με ηλικιωμένους άντρες πριν χάσει πραγματικά την παρθενιά της με έναν από τους λιγότερο πιθανούς χαρακτήρες. η αδερφή της, η οποία, αν και έχει ήδη χάσει την παρθενιά της, ανησυχεί επειδή οι άντρες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο να την παντρευτούν παρά να τη γαμήσουν και, τέλος, ο αδερφός τους, Μάρκους, ο οποίος, αν και έχει μια σύντομη ομοφυλοφιλική επαφή, χάνει την παρθενιά του με πιο πνευματικό τρόπο, με αρκετά καταστροφικές συνέπειες. Η Byatt σατιρίζει ακόμη και την ιδέα της παρθενίας, κοροϊδεύοντας τον DH Lawrence του οποίου οι απόψεις για τις παρθένες στους κήπους ήταν θέμα συζήτησης στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950 και γενικά κοροϊδεύοντας την άποψη του Lawrence για το γήινο σεξ.
Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα χρειαστεί να διαβάσετε πολλές φορές για να εκτιμήσετε την αξία του και τα πολλά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό, αλλά θα βρείτε ότι αξίζει τον κόπο.