Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Λέσχη αλλόκοτων επαγγελμάτων & παρακωλυτές εξ επαγγέλματος


Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το εξαιρετικό σπονδυλωτό μυθιστόρημα του G. K. Chesterton Λέσχη αλλόκοτων επαγγελμάτων (Άγρα 2005), οι ήρωες του οποίου κινούνται στο Λονδίνο των αρχών του 20ου αιώνα και, προσπαθώντας να λύσουν έναν γρίφο αστυνομικής υφής, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο επάγγελμα το οποίο εξηγεί το μυστήριο. Ευρηματικότητα και χιούμορ υψηλού επιπέδου σε αρκετά κεφάλαια του μυθιστορήματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μυθοποιημένο επάγγελμα "Παρακωλυτές εξ επαγγέλματος", βασικός σκοπός του οποίου είναι η παρεμπόδιση της συνάντησης δύο ή περισσότερων ανθρώπων!

Και ενώ η μυθιστορηματική πλοκή αναδεικνύει τη δεινότητα του συγγραφέα, η ελληνική πραγματικότητα φαίνεται ότι προηγήθηκε της επίνοιας του G. K. Chesterton (το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1905), εφόσον ο κοινοβουλευτικός μας βίος είχε ήδη γνωρίσει την παρελκυστική πολιτική του Δηλιγιάννη, με ιστορική την πολύωρη αγόρευση του βουλευτή Αρκαδίας Κατσικόπουλου (το όνομα δηλωτικό του προσώπου;) για την έννοια της λέξεως "μπουρμπουλήθρα" (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, τόμος ΙΔ΄, σελ. 21)!
  • Πόσα και ποια άραγε μέλη αριθμεί η συντεχνία "παρακωλυτές εξ επαγγέλματος" στη χώρα μας;
  • Πόσα και ποια καινούρια επαγγέλματα θα μπορούσε να προσθέσει στο μυθιστόρημα η νεοελληνική κακοδαιμονία, ή μάλλον υπανάπτυξη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου