Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

σφυγμομετρήσεις και exit polls

"Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης είναι το αποφασιστικό όργανο της εικονολογικής εξουσίας που ζει σε τέλεια αρμονία με το λαό. Η εικονολογία βομβαρδίζει τους ανθρώπους με ερωτήσεις: πώς πάει η οικονομία; υπάρχει ρατσισμός; είναι ο ρατσισμός καλό ή κακό πράγμα; ποιος είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών; ... καθώς η πραγματικότητα είναι μία ήπειρος που λίγοι την επισκέπτονται και που, δικαίως άλλωστε, δεν αρέσει καθόλου, η σφυγμομέτρηση έχει γίνει ένα είδος υπέρτατης πραγματικότητας. Ή για να το πούμε διαφορετικά, έχει γίνει η αλήθεια. Η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης είναι ένα κοινοβούλιο που συνεδριάζει διαρκώς, που αποστολή του είναι να παράγει την αλήθεια, να πούμε μάλιστα, την πιο δημοκρατική αλήθεια που γνωρίσαμε ποτέ. Καθώς ποτέ δεν πρόκειται να βρεθεί σε αντίφαση με το κοινοβούλιο της αλήθειας, η εξουσία των εικονολόγων θα ζει πάντοτε μέσα στο αληθινό, κι ακόμα κι αν γνωρίζω ότι κάθε ανθρώπινο πράγμα πεθαίνει, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποια δύναμη θα μπορούσε να συντρίψει την εξουσία αυτή.
Με την ευκαιρία της σχέσης ιδεολογίας και εικονολογίας, προσθέτω ακόμα τούτο: οι ιδεολογίες ήταν σαν ρόδες τεράστιες, που γύριζαν πάνω σε ράγες και εξαπέλυαν πολέμους, επαναστάσεςι, αναθεωρήσεις. Οι εικονολογικές ρόδες γυρίζουν επίσης, αλλά η τροχιά τους δεν έχει καμιά επίδραση στην Ιστορία. Οι ιδεολογίες έκαναν τους πολέμους τους και η καθεμία ήταν ικανή να επενδύσει με τη σκέψη της ολόκληρη εποχή. Η εικονολογία οργανώνει μόνη της την ειρηνική αλληλοδιαδοχή των συστημάτων της στο χαρούμενο ρυθμό των εποχών. ... Οι ιδεολογίες ανήκαν στην Ιστορία, το βασίλειο της εικονολογίας αρχίζει εκεί όπου τελειώνει η Ιστορία. "
Το ελαφρά διασκευασμένο απόσπασμα από την αγαπημένη μου Αθανασία του Κούντερα είναι αφιερωμένο σε όσους θα πάνε να ψηφίσουν, υπακούοντας στις αρχές και στις ανάγκες της δικής τους πραγματικότητας και όχι εκείνης των εικονολόγων και σε όσους την ώρα των ατέρμονων και ανούσιων αναλύσεων θα δούνε μια ταινία, θα πάνε μια βόλτα, θα ακούσουν μουσική, θα ερωτευθούν, θα συζητήσουν με βάση τη δική τους αντζέντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου