Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επέτειος για τη Μαρία Μοντεσσόρι



Σήμερα η Google με ένα πολύχρωμο λογότυπο τιμά τον εορτασμό της 142ης επετείου από τη γέννηση Μαρία Μοντέσσόρι, Maria Montessori.
Η Google αποτίει φόρο τιμής στη Μαρία Μοντεσσόρι και στις παιδαγωγικές μεθόδους της με ένα doodle που απεικονίζει μια συλλογή από εκπαιδευτικά εργαλεία της.
Η  επιστημονική παιδαγωγική μέθοδος που ανέπτυξε αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της εκπαίδευσης και εξακολουθεί να ασκείται τώρα από σχολεία σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνά της ότι πρότεινε μια σχολική αίθουσα  να είναι εξοπλισμένη με διδακτικό υλικό και έπιπλα κατάλληλα στο ύψος και μεγεθος του παιδιού δίνοντας στα παιδιά την ελευθερία να επιλέξουν και να υλοποιήσουν δράσεις των επιλογών τους.
Οι βασικές αξίες -αρχές της μεθόδου που ανέπτυξε στην εκπαίδευση και φέρει το όνομά της είναι
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου. Και έπειτα : η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου. Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον. Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος. Η μάθηση μέσω της έρευνας, που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων. Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος. Ζωντανά παιδιά, ικανά, ήρεμα, με ψυχική υγεία, συγκεντρωμένα, λογικά, έτοιμα να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Παιδιά ελευθερωμένα, που ξέρουν να συνομιλούν με σεβασμό και κατανόηση σαν ίσος προς ίσο. Απαλλαγμένα από τη δυστροπία, ακόμα και όταν η φύση τους έδωσε μικρές δυνατότητες Αυτά είναι χαρακτηριστικά των παιδιών ενός γνήσιου Μοντεσσοριανού Σχολείου, όταν και η οικογένεια συνεργάζεται μαζί του.

Μέχρι σήμερα, η μοντεσσόριανή μέθοδος εφαρμόζεται σε περίπου 20.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Το άρθρο αντλήθηκε από εδώ Μαρία Μοντεσσόρι στο λογότυπο της Google | Madata.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου