Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τσάμπα λέξεις


Η εισβολή των απλήρωτων εργαζομένων των ναυπηγείων στο Πεντάγωνο ήταν μια ακόμα από τις πολλές που έχουν γίνει από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων σε διάφορα υπουργεία τα τελευταία χρόνια. Τίποτε περισσότερο, τίποτα λιγότερα. Αν διαφωνείς το καταδικάζεις, αλλά δεν επινοείς ανύπαρκτες,  μεγαλόστομες ιδιότητες για να χαρακτηρίσεις το κτίριο που απλώς στεγάζει τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας, γιατί θέλεις να διογκώσεις το μέγεθος της πράξης. ΄Ακου ιερός χώρος.
Όσο πιο πολύ εξοικειώνεται κανείς με το ανίερο γύρω του  τόσο ανακαλύπτει το ιερό εκεί που δεν υπάρχει. Ισχύει για τους ανθρώπους, ισχύει και για τις κοινωνίες. ΄Εχετε προσέξει με πόση ευκολία  κολλάμε καταχρηστικά τον χαρακτηρισμό σε έννοιες, στιγμές  και χώρους  προκειμένου να φουσκώσουμε τον όγκο των λόγων μας; ΄Όμως, αν κανείς ξεφύγει από τα κλισέ και χοροπηδήσει πάνω στη λέξη, θα δει ότι πολύ λίγα πράγματα την αξίζουν πραγματικά. Και σίγουρα όχι το Πεντάγωνο.
Αν ήταν ιερός χώρος οι έκπληκτοι για το πρωτοφανές γεγονός πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί θα θυμόντουσαν ότι δεν είναι καθόλου πρωτοφανές. ΄Ότι το ιερό είχε σπιλωθεί και πέρυσι τέτοιον καιρό από τους απόστρατους που μπούκαραν με τον ίδιο τρόπο και ελάχιστους εντυπωσίασε - ή μήπως αυτοί δεν πιάνονται ως απόμαχοι τελετάρχες του;
Αν ήταν ιερός ο χώρος, όλοι αυτοί οι μαινόμενοι δεν θα τον είχαν ταυτίσει με προορισμό λούφας για τους εαυτούς τους και τα βλαστάρια τους όταν υπηρετούσαν τη θητεία τους. Πολιτικοί και στρατιωτικοί που τακτοποιούν παιδιά ισχυρών, ημετέρων και ψηφοφόρων, δημοσιογράφοι που υπηρέτησαν θητεία στο γυαλί, όλοι την ίδια ιερή μετάθεση έχουν στο μυαλό τους όταν έρθει η στιγμή, το ΄Αγιο Δισκοπότηρο του τσάτσου, τον Χολαργό.
Στα πιο απόκρυφα δωμάτια του ιερού οι πρωθιέρειες εξύφαιναν επί δεκαετίες τα πιο σκαστά σκάνδαλα της δημόσιας ζωής. Εξοπλιστικά προγράμματα που πληρώθηκαν από τον όντως ιερό ιδρώτα του λαού με τερατώδη ποσά και ασύλληπτες στον νου και τον νόμο μίζες κάνουν τον χαρακτηρισμό του κτιρίου να φαντάζει ακόμα πιο κωμικός.
Και αν κανείς δεχτεί ότι η ακεραιότητα της χώρας είναι ιερή, το ίδιο θα δεχτεί και για  τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια του πολίτη και την παιδεία, χωρίς να διανοηθεί πάντως να αποκαλέσει ιερά και τα αντίστοιχα υπουργεία. Ας κάνουμε οικονομία στις λέξεις, τις σπαταλήσαμε αλόγιστα επί χρόνια, θα μας χρειαστούν για να ξανασυνεννοηθούμε.

To άρθρο του Πετρουλάκη εδώ Τσάμπα λέξεις | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου